Kas yra gera kava?

Kas yra gera kava? Ar tai kava, ant kurios etiketės puikuojasi užrašas ,,100 proc. arabica"? Ar ta, kuri laimi čempionatus, bet yra neprieinama paragauti? Ar ta, kurią siūlo madingos kavinės barista, nors jūsų skoniui gal ji ir per rūgšti? O gal kaip tik ta, kurią siūlo espresso barai Italijoje?  Ar iš viso egzistuoja tobulas objektyvumas, skirstant kavą į ,,gerą” ir ,,blogą” ir apibendrintai vertinant tokį skonių prasme sudėtingą produktą kaip kava? Turbūt ne, bet vienas iš bandymų tai padaryti - rūšinės kavos koncepcija.

 

,,Kava gera, jei pirmas gurkšnis jus skatina paragauti dar..."

 

Ar rūšinė kava - gera kava? 

Rūšinės kavos koncepcija gimė su mintimi atskirti aukščiausios kokybės kavą nuo masinio produkto ir skatinti kavos augintojus tobulėti, ūkininkaujant atsakingiau, mąstant, kaip jų veiksmai įtakoja galutinį skonį puodelyje. Iki šiol, mūsų nuomone, tai labiausiai struktūrizuota ir ekspertinėmis įžvalgomis pagrįsta kavos vertinimo sistema. Sukurta ,,Specialty coffee association” ji apima tiek neskrudintos kavos vertinimą, ieškant kavos pupelėse defektų, tiek ragavimą, kreipiant dėmesį į daugybę parametrų tokių kaip kavos kvapas, rūgštelė, saldumas, poskonis, kūnas, skonio pastovumas, kavos balansas ir kt. Kiekvienas iš šių parametrų sertifikuotų ragautojų įvertinamas balais, kurių sumai pasiekus 80+ (100 balų skalėje), kava gali vadintis rūšine kava. Taigi, jei kavinėje ragaujate rūšinės kavos puodelį ar įsigyjate tokios kavos pakuotę, galite pasikliauti tuo, kad sprendimą, jog ši kava yra gera pagal rūšinės kavos atrankos standartus jau padarė ekspertų komanda. Tačiau ar ši kava gera asmeniškai jums, čia jau kitas klausimas. 

Ar gera kava turi būti grįsta vertybėmis?

Kokiomis vertybėmis vadovaujasi rūšinės kavos rinka? Kokie ,,minkštieji” faktoriai ją apibūdina? Šie klausimai ne mažiau svarbūs atsakingo ir sąmoningo vartojimo kontekste.  

Pirmoji vertybė - skaidrumas. Rūšinės kavos kilmė paprastai aprašoma labai skaidriai ir aiškiai. Ant pakuotės visada matysite tiek šalį, tiek šalies regioną bei ūkį ar kooperatyvą, kur kava užaugo ir buvo apdorota. Kartais rasite net ir ūkininko vardą ir pavardę. Kartu paprastai pateikiama ir informacija apie kavamedį, aukštį, kuriame jis augo, kavos uogų apdorojimo būdą, kuris ženkliai įtakoja kavos skonį ir, žinoma, skonių aprašymą. Taip pat visą skrudintojo informacją - kas ir kada kavą skrudino. Visa kavos kelionė prieš jūsų akis. Taigi, jei jums patiko kava ir įsigysite jos dar kartą, akivaizdu, kad taip ,,padėkosite” kiekvienam šios kavos  kelionės dalyviui ir šią grandinę padarysite tvaresne.

Antroji vertybė, kuria vadovaujamasi - kavos unikalumas. Rūšinė kava skrudinama šviesiai ar vidutiniškai šviesiai, norint pabrėžti unikalius tam tikrame regione, konkrečių ūkininkų pastangomis gimstančius skonių rezultatus. Kadangi kavos pupelės aukštos kokybės, tamsaus skrudinimo nebeprireikia, nes juo nereikia maskuoti defektų ir nekokybės. Taigi, ragauti rūšinę kavą, reiškia leistis į nuotykius ir tyrinėjimus, nes kiekviena šalis ir regionas unikalūs, daugybė kavamedžių rūšių taip pat, sprendimas, kokią kavos uogų apdorojimo techniką pasirinkti, kurį priėmė ūkininkas ar kooperatyvas irgi turės esminę įtaką skoniui. Todėl skrudintojo užduotis atskleisti šio gamtos ir žmogaus kūrinio unikalumą, o ne suvienodinti jį su kitomis kavomis. Ragautojo užduotis būti atviru skoniams ir išbandyti, nors tikrai negarantuoju, kad kiekviena kava jums iš karto patiks.

Trečioji vertybė, kurią labai branginame ir asmeniškai - bendradarbiavimas. Kava nueina ilgą kelią ir kiekviename žingsnyje egzistuoja grėsmė rezultatą sugadinti. Juk net iš puikiausios kavos pupelių netinkamai paruoštas kavos puodelis bus nuvilianti patirtis ragautojui. Todėl bendradarbiavimas ir dalinimasis žiniomis tarp augintojų ir skrudintojų, skrudintojų ir kavos namų, kavos namų ir klientų padeda tobulėti mums visiems kartu ir tapti geresniais profesionalais arba ragautojais.

Jūsų pojūčiai vis tiek patys svarbiausi

Be jokio snobiško manieringumo rekomenduoju išbandyti rūšinę kavą. Gali būti, kad ,,paslysite” kaip mes ir leisitės po skonių atradimus, kurie yra nuostabūs. Tačiau gali būti ir visai kitaip - kad savo nuostabiausią kavos puodelį paragausite klasikiniame Italijos espresso bare ir jis bus nepamirštamas, nes buvo atostogos, skaisčiai švietė saulė, jus įtraukė nuostabus baro šurmulys. Tuo metu tai buvo pats tinkamiausias puodelis! O gal jūsų geriausia kava bus popieriniame išsinešimo puodelyje, išgertame prie Vilnelės su brangiu žmogumi. Ir turbūt tuomet nebūtų vieta ir laikas gilintis į kavos auginimo, apdorojimo ir skonių niuansus, todėl nepretenzingas kavos puodelis buvo pats tas. 

Mano skaitomoje knygoje apie vyną buvo puikus ir labai paprastas būdas geram ir blogam vynui apibūdinti. Vynas ,,geras” tada, jei pirmas gurkšni veda prie antro, o pirmas butelis prie antro - nebūtinai to paties. Ir visai nesvarbu, ar tai aukštus balus iš ekspertų gavęs vynas ar butelis iš prekybos centro. Lygiai tas pats su kava. Kava gera, jei pirmas gurkšnis jus skatina paragauti dar, o pabaigta pakuotė įsigyti dar vieną - tą pačią, o gal ir kitą. Juk tai procesas.

Gurkštelkite ir žiūrėkite, kur ši kelionė jus nuves.